Статии от областта на мениджмънта, продажбите, маркетинга и за каквото друго съм имал вдъхновение през годините да пиша.

Към съдържание | Към меню | Към търсене

сряда, септември 24 2014

10 правила за Project Management

Управлението на проекти не е шега работа. И ние го приемаме напълно на сериозно. Ако искате да прочетете нещо практически полезно – вижте статията „Управление на проекти – начална идея”.
Ако в допълнение имате и чувство за хумор – четете нататък. Чувството за хумор не е навредило на никой Project Manager. Твърди се, че даже е от полза. А покрай хумора, между следващите редове е скрита дори древна мъдрост. Като тази: Нищо никога не е било построено в рамките на графика и предвидените средства. (Хеопсов закон)

Продължи да четеш...

Share

петък, септември 19 2014

Търговец или мениджър?

Преди години в Софийския университет, вече не помня на кой етаж, имаше една до друга две тоалетни. На едната пишеше “МЪЖЕ”, а на другата “ПРЕПОДАВАТЕЛИ”. Стоя аз пред тях, хем мъж, хем преподавател и се чудя в коя да вляза. И в крайна сметка, кое е водещото в мен – мъжа или преподавателя? Ако се направя на мъж, дали няма да се мина, пропускайки (да не повярваш) по-луксозната даскалска тоалетна? Сложно и трудно решение. А трябва да побързам, защото... нали.
Сещам се за тази история много често, работейки с мениджъри-търговци. Нормалната практика е, когато ви трябва мениджър на един търговски екип и искате да разчитате на хора, които вече познавате, да повишите най-добрия търговец в мениджър. И правилно – така и трябва да се постъпва.
Обаче! Какви проблеми следват от това?

Продължи да четеш...

Share

Управление на проекти - начална идея

Всяка организация в своята практика се сблъсква с проблема за управлението на проекти - въвеждане на нов продукт на пазара, развитие на самостоятелна бизнес единица, вътрешни организационни проекти и пр. Като мениджъри на даден проект често носим отговорност за неговия успех, но както е добре известно, ако нещо може да се обърка, то винаги се обърква. Как да намалим възможните загуби? (Прочетете текста, а след това отговорете на приложения Тест)

Продължи да четеш...

Share

вторник, юни 24 2014

Уроците на султана

ШЕСТ НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИ ГРЕШКИ ПРИ ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕ - 2
(Уроците на Султана)
Вземането на решение е основна част от мениджърската дейност. На всеки от нас се е налагало да взема решение и съответно всеки от нас е допускал грешки. Съществуват множество причини, поради които мениджърите ежедневно вземат решения, за които в последствие съжаляват. Но шест от тях са най-разпространените. Сигурни сме, че ви е любопитно кои са те.
В предишната част ви представихме три от тях. Няма да ги повтаряме – ако сте ги пропуснали, остава си за ваша сметка. Сега ще се спрем на нови три, не по-малко забавни. Ще ги илюстрираме с интересни истории за мениджъри от изтока, т.е. за султани.

Продължи да четеш...

Share

Витамини за мениджъри

Всеки мениджър има свой стил на управление, който се определя от доминиращите черти на неговия характер. Но и подчинените са хора, следователно и при тях е така (колкото и да не им се вярва на някои мениджъри). Четири основни функции определят стила на всеки от нас. Или поне така мисли един интересен автор, чиито основни идеи накратко ви представяме в тази статия. Верни на своя стил, няма просто да го цитираме, а творчески ще го доразвием, каквото и да означава това.

Продължи да четеш...

Share

четвъртък, юни 19 2014

Шест най-разпостранени грешки при вземане на решение

Вземането на решение е основна част от мениджърската дейност. На всеки от нас се е налагало да взема решение и съответно всеки от нас е допускал грешки. Съществуват множество причини, поради които мениджърите ежедневно вземат решения, за които в последствие съжаляват. Но шест от тях са най-разпространените. Сигурни сме, че ви е любопитно кои са те.
Но да не бързаме прекалено. Всеки от нас ежедневно взема множество решения. Но колко от тях можем да определим като мениджърски? И кое точно ги прави такива? Нека уточним две водещи особености на мениджърското решение. Първо, такова решение задължително засяга и други хора, често много други хора. А това увеличава отговорността и от там нивото на стресовия фактор за този, който го взема. Второ, мениджърското решение винаги се подлага на оценка. Често още в процеса на вземане, почти винаги в процеса на изпълнение и задължително след това. Оценяващи може да са по-висши мениджъри, колеги и партньори, клиенти, подчинени, задължително самите вземащи решението. И (почти) винаги се оказва, че е можело и по-добре.
Сега решавате дали да продължите да четете. Правилно, добро решение! След малко следва интересната част. Подкрепена с практически съвети.

Продължи да четеш...

Share

сряда, юни 18 2014

Криза: три причини

Всяка компания, през определен период от своето развитие, минава през кризисни ситуации. Тук ще говорим за кризи, обусловени от вътрешни причини. Оставаме настрана промените на пазара, действията на конкурентите и прочие външни влияещи. Тук ще се спрем на някои основни вътрешни влияещи, подбудители и причинители на кризите, изведени от донякъде трагичния опит на множество фалирали компании. При това имаме амбицията да посочим основните три вътрешни причини за кризите, или както казал таралежът на лисицата: “Тринки, но добринки”.
Тези три причини можем образно да наречем така:

  1. Криза на “критическата” възраст;
  2. Криза на “пълните джобове”;
  3. Криза “двама са малко, трима са много”.

Продължи да четеш...

Share

Поколение Y

Интересувате ли се от стажанти или от работещи на не пълен работен ден студенти? Имате ли специална програма за набиране на кадри от ВУЗ-овете? Наехте ли вече служител, който още няма навършени 25 години? Честито! Вие вече сте се сблъскали с “Поколение Y”.

Това са родените преди 20-25 години. Наричат ги още поколение “Милениум” или поколение “Защо?”. Видимо, те не споделят мнението, че който много пита – бързо остарява.
Толкова ли е различно това поколение, че да му обръщаме специално внимание? По какво се различават те от нас, имащите няколко години (в повече) практически бизнес опит?

Продължи да четеш...

Share

петък, юни 13 2014

Алфа мениджъри

Биолозите, особено изследващите приматите, знаят, че в групите на човекоподобните често има ясно различима йерархия. Животните се разделят на доминиращи и подчинени, а на върха на йерархическата стълбичка винаги стои най-агресивния и властен самец. В науката го наричат самец-алфа.
И без да ви цитираме научни изследвания вие добре знаете, че самецът-алфа не се среща само в африканските джунгли, но и в много познатото ни офис обкръжение. Какво отличава съвременния мениджър от типа “самец-алфа”? Ето няколко черти от неговия психологически портрет.

Продължи да четеш...

Share

Мениджмънт по Свински

Шест признака, по които се разпознава добрият мениджър.

"Смело. Откровено. Свежо. Авторът определено може да бъде наречен първият честен човек сред бизнес-консултантите." (Forbes)

"Тази книга, по силата на своето въздействие, може да бъде сравнена с най-оргиналните и провокативни произведения на Фридрих Ницше." (The New York Times)

Някои наричат автора шарлатанин, безжалостно изкривяващ съвременните постулати в мениджмънта. За други той дава първият правдив портрет на съвременния успешен мениджър, без излишни реверанси към хуманизма. Факт е, че книгата му "Ефективният мениджър" незабавно става бестселър. Авторът е доктор по икономика и бизнес-консултант, професор в Станфордския университет, американец от руски произход – Герасим Свински (Jerry Swinsky).
Оставяме на Вас да прецените къде е истината. Ние сме се ограничили с лекият каламбур в заглавието.

Продължи да четеш...

Share

Мотивацията, която работи

“Хората не се радват, че имат работа. Така е само преди да започнат да работят и най-много до края на първия месец. През втория месец вече определено не се радват. През третия започват да крадат!"

Каква е връзката УСИЛИЕ – РЕЗУЛТАТ – ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ (Валентност)?
Как да я изградим на практика?
Как да разберем дали Гошко и Пешко са готови да работят активно?
Каква е мотивацията на една обикновена жена на 45 г., която за 4 години увеличи своят месечен доход 60 пъти?

Продължи да четеш...

Share

четвъртък, юни 12 2014

Маймунска Демотивация

Действие Първо: Мотивация / Де-мотивация

В една клетка затворили няколко маймуни (екип). В клетката имало кашони (ресурс) и банан, закачен на тавана (награда). Една от маймуните (лидер) наредила три кашона един върху друг, покачила се по тях и взела банана. От тавана започнала да пръска студена вода (намеса на Топ Мениджмънта). Маймуните се разбягали.
Закачили нов банан. Друга маймуна наредила кашоните, покачила се по тях и взела банана. Пак запръскала студена вода. Останалите маймуни я набили и изяли банана (работа в екип). Закачили нов банан. Сработил "рефлекса на Павлов" - щом една маймуна решила да вземе банана, другите я набили, защото знаели, че всички ще бъдат намокрени, но не всички ще ядат банан (групова отговорност).

Продължи да четеш...

Share

Успешен мениджмънт 2006

Проучване сред 16 500 мениджъри от 148 страни е фокусирало интереса, от една страна, върху конкуренцията и как я разбират мениджърите, а от друга страна, върху най-сериозните проблеми пред мениджърите през 2006 година. Едва ли ще се учудите като разберете, че конкуренцията се ожесточава и за мениджърите става все по-трудно да реагират. Същественото обаче е кои са основните фактори, които според мениджърите водят до повишаването на конкуренцията.
А те са:
- Натиск за снижаване на цените;
- Непрекъснато разработване на нови продукти и услуги;
- Поява на нови и нови играчи;
- Непрекъсната глобализация на пазарите;
- Постепенно обвързване на търговските канали.

Продължи да четеш...

Share

сряда, юни 11 2014

Защо блог?

Statii_online.jpg

Продължи да четеш...

Share